KEISTIMEWAAN SURAH AT-TAUBAH


Freedo Abdullah
tiangtunggal@yahoo.com

Assalamu’alaikum wr. wb.,
Salam takzim dan silaturahim kpd @ki Master Wongalus, para sedulur dan sesepuh di KWA juga kpd semua yg ada dan setia mengikuti. Tanpa mengurangi rasa hormatnya saya kpd @All, mohon izin berbagi “Keistimewaan Surah At-Taubah “.

Surah ini diturunkan di Madinah, mengandungi 129 ayat. Dinamakan surah ” At-Taubah ” (Taubat) kerana pada ayat 117, disebutkan perihal golongan yg tlh bertaubat dr perbuatan mrk yg salah lalu Allah menerima taubat mereka dan mengampunkannya.

Surah ini juga dinamakan surah ” Baraa’ah ” (Pemutusan Tanggungjawab) yg maksudnya ” Pembatalan Perjanjian ” sebagaimana yg diterangkan pd bahagian awal surah ini.

Intisari kandungannya : Menerangkan peristiharaan dr Allah dan RasulNya, yg ditujukan kpd kaum musyrik Arab dan ditegaskan : Bahawa oleh krn mrk tlh mencabuli perjanjian dgn Rasulullah s.a.w. maka perjanjian itu adalah dibatalkan oleh Allah dan RasulNya dan mrk diberi tempoh selama 4 bulan, sesudah itu jika mrk tdk menerima Islam maka mrk akan dimusnahkan di mana sahaja mrk ditemui.

Surah ini juga mendedahkan rahsia kaum munafik yg pura2 Islam pd zahirnya, sedang mrk tetap kafir pd batinnya. Surah ini pula – dari asalnya – tdk dimulakan dgn Bismillaahir rahmaanir rahiim.

Penjelasan Syekh As Sayyid Muhammad Haqqi An Nazili di dlm Kitab Kh. Asror : 88-81, diterangkan keistimewaan dua ayat akhir dari Surah At-Taubah ( juga dinamakan Ayatul Hisni ) sebagai berikut :-

a) Barang siapa yg setiap harinya membaca dua ayat yang akhir dari Surah Al-Baraa’ah sebanyak 7x sesudah sholat fardhu maka
– Jika dia seorg yg lemah maka akan menjadi kuat.
– Jika dia seorg yg hina maka akan menjadi seorg yg mulia.
– Jika dia seorg yg kalah maka akan segera mendpt pertolongan.
– Jika dia seorg yg berkesempitan maka akan mendpt kelapangan.
– Jika dia seorg yg berhutang maka akan segera dpt membayar.
– Jika dia seorg yg berada dlm kesusahan maka akan hilang kesusahannya.
– Jika dia seorg yg sulit dlm penghidupan maka akan segera mendpt lapangan kehidupan.
b) Barang siapa membacanya pada hari siangnya atau pd waktu malamnya maka hal itu sebagai suatu petanda bahawa

dia tdk akan mati pd saat itu. Menurut riwayat lain; dia tdk akan dilukai seseorg dgn alat2 yg berasal dr besi.

Sebahagian ‘ulama ‘ush sholihin menyebut tentang keistimewaan dua ayat ini bahawa ada salah seorg yg tlh mengamalkannya ketika dlm keadaan sakitnya yg sdh kritis. Ketika itu dia sdh diperkirakan berumur 71 tahun. Dgn berkah membaca dua ayat tersebut, dia masih dpt menikmati umurnya sehingga mencapai usia 120 tahun.

Dalam versi yg lain ada mengatakan bahawa sesiapa mengamal ayatul Hisni, ia tdk akan bertemu maut pada hari itu kecuali kalau tlh dtg kitab mubram ia akan terlupa membacanya dan tdk akan memberi bekas kpdnya sesuatu baharu. Cara mengamalkannya bacakan 7x di masa pagi.

Ini dia dua ayat akhir surat At-Taubah :

LAQOD JA’AKUM ROSUULUM MIN ANFUSIKUM ‘AZIIZUN ‘ALAIHI MAA’ANITTUM HARIISHUN ‘ALAIKUM BIL MU’MINIINA RO’UUFUR ROHIIM. (Surah At-Taubah :128)

FA IN TAWALLAU FAQUL HASBIYALLAAHU LAA ILAAHA ILLAA HUWA, ‘ALAIHI TAWAKKALTU WA HUWA ROBBUL ‘ARSYIL ‘AZHIIM
(Surah At-Taubah :129)

Artinya :
Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w.), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat lobakan (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-oarng yang beriman.

Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): “Cukuplah bagi Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai ‘Arasy yang besar “.

Kami juga mengelar amalan ini Do’a Harimau. Khadamnya ada 7 dan apabila di scan dgn mata bathin, si pengamal dikawal oleh 7 harimau dan jasadnya diselimuti oleh tujuh lapis dinding api. Amalan ini multi function & multi purpose. Cara mengamalnya, baca surah At-Taubah ayat 128 -129 sebanyak 7x kemudian lanjutkan dengan membaca Surah At-Taubah ayat 129 sebanyak 7x pada setiap seusai sholat fardhu terutamanya sesudah sholat fardhu Subuh dan sholat fardhu Maghrib.

Sekali lagi saya dengan rendah diri memohon maaf kiranya ada tersilap kata, terkasar bahasa dan ada yg tdk berkenan. Sekian,wassalam. @@@

Iklan

204 pemikiran pada “KEISTIMEWAAN SURAH AT-TAUBAH

 1. @Freedo Abdullah/Tiangtunggal, klo dari segi energi yg terkandung didalamnya, dibandingkan dgn RDR ato asmak nakaban ato ilmu pamungkas lainnya gimana ki ??

 2. malem sedulur semua…semoga berkah Allah pada sedilur KWA…
  Ki Freedo…maaf memantapkan hati saja :
  “Cara mengamalnya, baca surah At-Taubah ayat 128 -129 sebanyak 7x kemudian lanjutkan dengan membaca Surah At-Taubah ayat 129 sebanyak 7x pada setiap seusai sholat fardhu terutamanya sesudah sholat fardhu Subuh dan sholat fardhu Maghrib.”

  ayat yg ke 129 dibaca dua kali ya…
  1. ayat 128-129 (7 x)
  2. ayat 129 (7x)

 3. btul bos apa yg dpa2rkan antum sngt jelas p lg dlngkpi dalil2x.ana menybt asma rjeh pmungks ssuai yg d trima dr guru ana dcirebon,,kl ayat ini dgbung dgn srt ad-dukhan(Hzb magrobI)+kt kunci dsbut asma rajeh sapujagat..karomahnya 100x ALR,walahu’alam.kt guru ana itu jg,soalx ana kg pnah nyoba,alhmdulilah dksh slmt truz sm allah.knp dsbt asma rjeh,asma rajeh bnyk vrsix,ada yg dr syech abdulqodir jaylani,abi hasan as-syadzili dlm hal ini hzib bahr dsbt asma rajeh jg olh sbgian ahli hkmah yg mutasil snadx.wallahu’alam,ana serahkan smua sm allah,apalah arti sbuah nama.yg pnting allah ridho n dkt slalu dgn ana.amin

 4. @SINGA MARANTE: ALHAMDULILLAH ADA KEMAJUAN.ADA YG DAFTAR SM AKU 2 CEWEK TP BUKAN TIPEKU.KRN DIA LBH TUA DR AKU.TRUS,YG SATUNYA LG SDH …(rahasia)? KALAU NAMA YG SY SEBUTKAN JUSTRU TDK ADA RESPON

 5. @SINGA MARANTE: ALHAMDULILLAH ADA KEMAJUAN.ADA YG DAFTAR SM AKU 2 CEWEK TP BUKAN TIPEKU.KRN DIA LBH TUA DR AKU.TRUS,YG SATUNYA LG SDH …(rahasia)? KALAU NAMA YG SY SEBUTKAN JUSTRU TDK ADA RESPON.

 6. Ki Taofik salam takzim, betul Ki apalah arti sebuah nama yang penting isinya. para sedulur monggo tdk usah menjadi polemik…….

 7. Ass wr wb,saya yg awam dlm keilmuan ini mau tanya sama ki Fredo,katanya ayat2 di atas multi fungsi1.apakah bisa unt pengobatan medis maupun non medis?2.bagaimana cara unt pengobatan yg baik dan benar?atas penjelasannya terima kasih.

 8. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  Salam ta’zim n silaturahim kpd @ki Master Wongalus, para sedulur dan sesepuh juga kpd mrk yg berminat & setia mengikuti.

  @ ki Taofik
  Terima kasih di atas infonya mengenai Asma Rajeh Pamungkas yg mana secara kebetulan berkaitan dgn dua ayat akhir surah At-Taubah. Sebenarnya tdk ada apa2 percanggahan di antara kedua2 artikel ini malah artikel yg saya kemukakan cuma menerangkan intisari kandungan surah At-Taubah dan arti terjemahan dua ayat akhir surah At-Taubah. Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda : ” Sesungguhnya ilmu itu hanya (didapati) dgn belajar dan kefahaman itu (didapati) dgn mendalami (sesuatu) “.

  Dan yg terpenting ialah info mengenai ” Surah ini pula – dari asalnya – tdk dimulakan dgn Bismillaahir rahmaanir rahiim “. Mengapa tdk dimulakan dgn Bismillaahir rahmaanir rahiim ?? Udah pasti ada rahasia atau rahasia2 di sebaliknya dan itulah keistimewaan dua ayat akhir surah At-Taubah.

  @ ki Abduljabbar
  Alhamdulillah, kita sependapat, ” apalah arti sebuah nama yang penting isinya “. Dan saya juga berharap para sedulur monggo tdk usah menjadi polemik…….

  Ayuh kita ketepikan soal nama karena menurut kitab Khazinatul-Asrar karangan al-Ustaz Muhammad Hakky an-Nazily, surah Al-Fatihah itu sendiri pun mempunyai 33 nama yg lainnya.

  Sebenarnya pada mulanya saya sendiri juga tdk mengetahui Do’a Harimau yg saya amalkan sejak berumur 17 tahun ini adalah dua ayat akhir surah At-Taubah. Dan Firman Allah S.W.T. dan hadith berikut merupakan prime mover kpd saya utk mencari kebenaran.

  Firman Allah S.W.T. :

  ” Dan di antara mereka pula ada org2 yg buta huruf, mrk tdk mengetahui akan isi Kitab Taurat selain dri penerangan2 bohong (dr ketua2 mrk), dan mrk hanyalah berpegang kpd sangkaan2 sahaja “.
  (Surah Al-Baqarah : 78)

  ” Sebenarnya mrk tlh mendapati datuk nenek mrk berada dlm kesesatan; Lalu mrk terburu2 menurut jejak langkah datuk neneknya. Dan demi sesungguhnya, tlh sesat juga – sebelum kaum mu (wahai Muhammad) – kebanyakan kaum2 yg tlh lalu “.
  (Surah As-Saaffaat : 69 – 71)

  Diberitakan Ath-Thabaraany dr Shahaby Anas bin Malik r.a. bahawa nabi Muhammad s.a.w. bersabda :

  ” Sesungguhnya Allah menutup taubat dr tiap2 org bid’ah sehingga org itu meningglakan bid’ahnya “.

  Namun demikian, sama ada kenyataan atau pendapat yg terkandung di dlm ruangan ini diterima atau tdk, betul atau salah dan kurang atau lebih maka saya serahlah kpd kebijaksaan anda utk menentukannya sendiri dan seterusnya membuat penilaian dan pertimbangan masing2.

  Firman Allah S.W.T. ;

  ” Dan (katakanlah wahai Muhammad kpd pengikut2mu): Apa jua perkara ugama yg kamu berselisihan padanya maka hukum pemutusnya terserah kpd Allah; hakim yg demikian KekuasaanNya ialah Allah Tuhanku; kpdNyalah aku berserah diri dan kpdNyalah aku ruju’ kembali (dlm segala keadaan) “.

  @ Dewa mabok
  Perkataan harimau adalah kata simbolik yang menunjukkan bahawa khodam ayat ini adalah terdiri dpd hamba2 Allah yg gagah perkasa.

  Contohnya:

  Ali Bin Abi Talib adalah khalifah ke-4 berasal daripada Bani Hasyim yang berketurunan Quraisy. Beliau ialah sepupu dan menantu Nabi Muhammad s.a.w. Beliau ialah suami Fatimah bin Muhammad dan juga pemuda pertama yang memeluk Islam.

  Nabi Muhammad menggelarkannya Zu al-Fiqar kerana keberanian dan sifat kepahlawanannya yang terserlah. Beliau juga mendapat gelaran Asad Allah yang bermaksud Singa Allah.

  Sayyidina Hamzah atau nama sebenarnya Hamzah bin Abdul Mutthalib memiliki sifat gagah dan berani terutamanya di medan perang. Disebabkan keberanian tersebut, beliau digelar ‘Asadullah’ (singa Allah S.W.T.)

  Nabi Idris a.s. mempunyai kekuatan yang luar biasa, sehingga beliau digelar “Asadul Usud” iaitu harimau dari segala harimau. Nama sebenarnya ialah Akhnuh dan merupakan Keturunan ketujuh Nabi Adam a.s.

  @harsa
  Tepat sekali… ayat 128-129 dibaca 7x kemudian ayat 129 dibaca 7x. Kuncinya terletak pada ayat 129.

  Kaedah pembacaannya adalah spt membaca ayatul kursi (surah Al-Baqarah : 255) iaitu setelah selesai membaca keseluruhan ayatul kursi, ulangi bacaan barisan ayat terakhir ayatul kursi iaitu walaa ya’uuduhu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliyyul ‘azhiim.

  Formula bacaan dua ayat akhir surah At-Taubah ini ialah
  1. Bacaannya – tanpa Bismillaahir rahmaanir rahiim
  2. Kuncinya – diulang sebanyak 7x
  3. Nilai tambahnya – dahului dgn bacaan surah yg ke 48, Surah Al-
  Fat-h ayat 1 hingga 3.

  @ tiang bungkuk

  Khodam ayat Laqod ja’akum… menamakan diri mereka ;

  1. Syeikh Abdul Rauuf As-siddiq
  2. Syeikh Abdul Malik As-siddiq
  3. Syeikh Abdul ‘Aziiz As-siddiq
  4. Syeikh Abdul Rahiim As-siddiq
  5. Syeikh Abdul Mu’miin As-siddiq
  6. Syeikh Abdul Ghaffaar As-siddiq
  7. Syeikh Abdul Ghafuur As-siddiq

  Wallaahu’alam bissawab

  Sekian,wassalam.

 9. fredo…yang di ulang tersebut kalau tidak salah hanya dari hasbiyaulooh dst…benar tidak pak???

 10. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  Salam ta’zim n silaturahim kpd @ki Master Wongalus, para sedulur dan sesepuh juga kpd mrk yg berminat & setia mengikuti.

  @ noname

  ” klo dari segi energi yg terkandung didalamnya, dibandingkan dgn RDR ato asmak nakaban ato ilmu pamungkas lainnya gimana ki ?? ”

  Allah yg berhak menentukan rahmatNya kpd siapa yg dikehendakiNya dan Allah (jualah yang) mempunyai limpah kurnia yg amat besar.

  ” Cubalah buat dan datangkanlah satu surah yg sebanding dgn Al-Qur’an itu, dan panggillah org2 yg kamu percaya blh menolong kamu selain dr Allah, jika betul kamu org2 yg benar ” (Surah Al-Baqarah : 23)

  ” Janganlah pula kamu menjadikan ayat2Ku (sebagai harga utk) membeli kelebihan2 yg sedikit faedahnya; dan kpd Akulah sahaja hendaklah kamu bertaqwa ” (Surah Al-Baqarah : 41)

  ” dan janganlah kamu campur adukkan yg benar itu dgn yg salah, dan kamu sembunyikan yg benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya ” (Surah Al-Baqarah : 42)

  ” Tdk sekali2 akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yg tlh ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung yg menyelamatkan kami, dan (dgn kepercayaan itu) maka kpd Allah jualah hendaknya org2 yg beriman bertawakkal “. (Surah At-Taubah : 51)

  @ Si Awam
  Berdasarkan pengalaman saya setakat ini, saya tlh mengamal dua ayat akhir surah At-Taubah ini utk pengobatan non medis.

  Bagaimana cara utk pengobatan yg baik dan benar?
  Sebagai jalan pintas, silahkan rujuk artikel ” Do’a Pengobatan Kunci Sekalian Bisa “. Semoga bermanfaat.

  Maaf kiranya ada tersilap kata, terkasar bahasa dan tersinggung rasa.
  Niat saya ikhlas ingin berbagi kerana Allah Ta ‘aala.

  Sekian,wassalam

 11. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  Salam ta’zim n silaturahim kpd @ki Master Wongalus, para sedulur dan sesepuh juga kpd yg berminat & setia mengikuti.

  @ Murid Balya Ibnu Malkan

  Terima kasih atas infoshare anda.

  Jika dilihat berdasarkan urutan dpd ayat ke ayat dan demi menjaga kesinambungannya serta sebagai pelengkap maksud yg mau disampaikan maka ianya dibaca spt yg tertulis sbb Al-Qur’an tdk blh diubahsuai atau ditokoktambah.

  Walau bagaimanapun, jika ianya diambil atau dijadikan sebagai do’a, maka saya no komen dgn apa yg dikatakan oleh anda.

  Saya bknnya seorg pakar linguistik apatah lagi dlm bahasa Arab tapi mungkin ini bisa membantu :

  FA IN TAWALLAU FAQUL
  Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad):

  HASBIYALLAAHU LAA ILAAHA ILLAA HUWA, ‘ALAIHI TAWAKKALTU WA HUWA ROBBUL ‘ARSYIL ‘AZHIIM

  “Cukuplah bagi Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai ‘Arasy yang besar “.

  (Surah At-Taubah :129)

  Wallaahu’alam bis-sawab.

  Sekian,wassalam.

 12. terimakasih telah diluruskan,,,terlalu silau dgn keinginan akhirnya melupakan sesuatu yg sesungguhnya mampu memberikan hal yg lbh dari yg diharapkan,,

 13. Ass, terima kasih Ki fredo atas infonya,saya tdk dpt membalas atas kbaikan aki2 smoga Allah berkenan membalas kebaikan aki2.amin

 14. Ass wr wb,maaf bribu kali maaf kpd Ki Fredo,karna saya bnyk tanya,saya jujur saya bnyak tanya karna tdk tahu tetapi saya pingin tahu,dari pada saya mengamalkan sia sia jd menurut saya lebih baik saya bertanya kpda yang tahu,Ki Fredo kalau doa di atas,apa cukup kita baca surat at taubah ayat 128 dan ayat 129 sebanyak 7X,terus di tambah baca yg ayat 129 7X lagi,nggk ada ayat2 pembukanya Ki ataupun ayat kunci yg lain,terus kira2 selama berapa kali mengamalkan tubuh sipengamal di selimuti oleh 7 lapisan dinding api dan di kawal oleh 7 harimau ghaib tsb.dan bagaimana kita minta bantuan Allah perantara Qodam harimau tsb,contoh apa kita menyembuhkan org kerasukan atau kita sedang berada di tengah2 amuk massa.mhn Ki Fredo dpt menjlskan unt saya yg awam ini.trima kasih

 15. Terimah kasih banyak Ki atas paparannya sehingga menambah wawasan, dan tidak lupa juga saya ucapkan “Qobiltu” dan mohon doa restunya untuk pengijazahannya. Teriring salam semoga Alloh selalu meridhoi Anda.

 16. Ass,Ki Fredo izinkan saya yg awam ini unt mengamalkan keilmuan di atas yaitu surat At Taubah ayat 128 dan 129,wassalam

 17. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  Salam ta’zim n silaturahim kpd @ki Master Wongalus, para sedulur dan sesepuh juga kpd yg berminat & setia mengikuti.

  @ Si Awam
  Terima kasih atas minat anda. Saya juga dpt merasakan betapa tingginya semangat ingin tahu anda atau blh saya katakan ” one in the million “. Tetapi biarlah kita berlari kecil agar yg dikendong tdk berciciran. Rasanya cara evolusi lebih berkesan dpd cara revolusi. Bahkah Allah S.W.T. menurunkan ayat2 suci Al-Qur’an juga secara berperingkat2.

  Walau apapun, terlebih dahulu saya mohon maaf ama syeikh @ Si Awam rasa2nya soalan tuan syeikh semacam ada kemiripan dgn soalan2 sebelumnya. Saya copas aja lah..

  ” kalau doa di atas,apa cukup kita baca surat at taubah ayat 128 dan ayat 129 sebanyak 7X,terus di tambah baca yg ayat 129 7X lagi,nggk ada ayat2 pembukanya Ki ataupun ayat kunci yg lain “.

  Jawapan saya kpd saudaraku @harsa
  Tepat sekali… ayat 128-129 dibaca 7x kemudian ayat 129 dibaca 7x. Kuncinya terletak pada ayat 129.

  Kaedah pembacaannya adalah spt membaca ayatul kursi (surah Al-Baqarah : 255) iaitu setelah selesai membaca keseluruhan ayatul kursi, ulangi bacaan barisan ayat terakhir ayatul kursi iaitu walaa ya’uuduhu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliyyul ‘azhiim.

  Formula bacaan dua ayat akhir surah At-Taubah ini ialah
  1. Bacaannya – tanpa Bismillaahir rahmaanir rahiim
  2. Kuncinya – diulang sebanyak 7x
  3. Nilai tambahnya – dahului dgn bacaan surah yg ke 48, Surah Al-
  Fat-h ayat 1 hingga 3.

  ” kira2 selama berapa kali mengamalkan tubuh sipengamal di selimuti oleh 7 lapisan dinding api dan di kawal oleh 7 harimau ghaib tsb “.

  Insya Allah, berdasarkan pengalaman saya, setelah saya melaksanakan tatacara laku sama spt yg tlh saya terangkan dlm artikel2 yg lalu iaitu melakukan puasa sunat Senin & khamis s(waktu-waktu yang utama dikabulkan do`a, antaranya ketika berpuasa) dan juga sholat sunat Taubat, Tasbih dan Hajat selain sholat fardhu selama 7minggu. Tetapi
  amalan ini hendaklah diamalkan secara istiqomah.

  Rasulullah s.a.w. mengingatkan dalam sabdanya:

  Akan dikabulkan do’a salah seorang di antara kalian selama ia tidak terburu-buru (dalam do’anya) dan berkata: “Saya telah berdo’a, tapi belum juga dikabulkan!”
  (Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dari shahabat Abu Hurairah r.a.)

  Dalam riwayat Muslim dengan lafazh: “Senantiasa dikabulkan do’a seorang hamba selama ia tidak berdo’a dalam perkara dosa atau dalam rangka memutus hubungan silaturrahim, serta tidak terburu-buru.” Maka ada yang bertanya, “Wahai Rasulullah s.a.w., apa maksudnya terburu-buru (dalam do’a)?” Beliau menjawab: “Iaitu orang yang berdo’a tersebut berkata: ‘Saya sudah berdo’a dan berdo’a, tapi belum juga dikabulkan.’ Kemudian ia jenuh/bosan untuk berdo’a dan akhirnya meninggalkan do’a (tidak lagi berdo’a).”

  Makna terburu-buru dalam berdo’a di sini iaitu sebagaimana dijelaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam hadits, yakni terburu-buru untuk melihat hasil do’anya. Dan bukan maknanya, terburu-buru dalam melafazhkan do’a.

  ” bagaimana kita minta bantuan Allah perantara Qodam harimau tsb,”.

  Jawapnya ayat 5 Surah Al-Fatihah. Khodam ini hanya melaksana perintah2 seizin dan atas keredhoan Allah S.W.T.

  ” contoh apa kita menyembuhkan org kerasukan atau kita sedang berada di tengah2 amuk massa “.

  Yaqinlah pd kalimat2 Allah dan amallah dgn penuh khusyu’, insya Allah memang benar sesiapa belum merasai, belumlah ia mengetahui (Man Lam Yazuk Lam Ya’rif.

  Semoga jelas dan terjawab.
  Sekian,wassalam.

 18. ni sama yang diamalin temen dari pesantren lirboyo…di amalkan dahulu selama 40 hari ba’da solat fardu..dan seterusnya di amalkan tiap ba’da solat subuh & magrib

 19. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  Saudaraku @ singa marantee, apa khabar?

  Mohon izin ikut berbagi artikel saudaraku “Penderas Pukulan ” (Penambah Bobot). Mungkin bacaannya spt ini :

  Maa indakum yanfadu wa maa ‘indallaahi baaq

  Artinya :

  “(Sebenarnya) apa yg ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap”

  Maaf bkn niat utk menggurui tapi utk menambah wawasan dan ikhlas semata2 karena Allah Ta’aala.

  Sekian, wassalam.

 20. Assalamualaikum…Ki freedo…Macam apa cara menggunakan ilmu penderas pukulannya ki freedo…Kalau tak salah itu penderas pingsan kan ki???

 21. Apakah Ki freedo mempunyai ilmu pemanis versi melayu(selain dari yg ki posting di komen ilmu dahsyat dari sulawesi dulu)???Saya sangat minat dan suka dengan ilmu pemanis…Mohon ijazahnya…

 22. Asalamu’alaikum wr. wb.,

  @ Si Awam

  Mengapa anda harus merasa malu dan rendah diri kerana ” malu bertanya, sesat jalan “. Banyak tanya lebih baik dpd ” kura2 dlm perahu, belum tahu pura2 tahu “.

  Dan Firman Allah ‘Azza wa Jalla :

  ” Oleh itu bertanyalah kamu kpd org2 yg berpengetahuan ugama jika kamu tdk mengetahui “.
  (Surah An-Nahl : 43)

  Bersabda Nabi Muhammad s.a.w. :

  ” Ilmu itu adalah gudang2. Anak kuncinya pertanyaan. Dari itu, bertanyalah! Sesungguhnya diberi pahala pada bertanya itu empat orang iaitu : penanya, yang berilmu, pendengar dan yg suka kpd mrk yg tiga tadi ”
  (Dirawikan Abu Na’im dr Ali)

  Sekian,wassalam.

 23. Assalamu’alaikum wr. wb.,

  @ Si Awam ilmu permanis yg ISLAMI

  Bismillaahir rahmaanir rahiim
  Robbanaa atmim lanaa nuuronaa waghfir lanaa innaka ‘alaa kulli syai’in qodiir.

  Artinya :

  Bismillaahir rahnaanir rahiim
  Wahai Tuhan kami ! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
  (Surah At-Tahriim : 8)

  Sekian,wassalam

 24. Assalamu’alaikum wr. wb.
  Terimakasih ki atas pembahasan nya yang lengkap sekali . Saya ijin untuk mengamalkan amalan surat at taubah 128-129 .
  Terimakasih.

 25. QOBILTU ki, ijasah amalannya, terimakasih biar berkah. minta ijin juga suatu saat mengijasahkannya pada orang lain, send Al Fatihah.

 26. Assalamualaikum wr.wb.

  Mohon saya mengamalkannya dgn izin Ki. “Jazaakallahu khairan” buat Ki.

 27. ki freedo@ gini ya contoh bacanya?sbb:

  ayat 128-129 dan lagi ayat 129(ini dihitung satu kali baca).begitu ya ki?

 28. Assalaamu’alaikum..
  Kbetulan sy jg mengamalkan at taubah 128 129.
  Pernah discan sama org yg “mengerti” ktnya ada khadam berupa syekh. Kemudian melalui mediator, khadam tsb dimasukkan ke raga sang mediator, lalu diajak komunikasi. Khadam tsb mengaku bernama syekh abdur rozaq mu***i. Setelah diajak komunikasi, khadam tsb minta dibacakan shalawat nariyah setiap hbs sholat isya (…x), biar semakin dekat dg saya ktnya.

 29. Assalamu’alaikum wr. wb.
  Terimakasih ki atas pembahasan nya yang lengkap sekali . Saya ijin untuk mengamalkan amalan surat at taubah 128-129 .
  Terimakasih.
  alfateha sent 9 x buat ki freedo abdullah

 30. Qobiltu , Mohon izin untuk mengamalkan , semoga bermanfaat bagi saya , keluarga , dan juga bagi orang lain , Buat Bapak Freedo Abdullah Jazakumullah khairan katsiron
  Al Fatihah

 31. Ass.wr.wb. Salam silaturrahim, dan salam peseduluran buat bolo wong alus. Ayat 128-129 surat Attaubah inilah satu-satunya sholawat nabi yang ada di dalam alquran.versi yang saya amalkan inilah yang disebut dengan asmak kurung. cara pengamalannya dengan sistem napas kedut dibaca 7x tiap magrib dan subuh.atau dibaca 7x kapan2 ingat. khasiatnya utk beladiri, pengobatan, dan multifungsi. ditambah dengan ayat ” Aamantu birobbikum fasmaun” utk benteng dan kunci badan (pendinding kulit dalam kulit).terima ksih wass.wr.wb.

 32. Ass.Wr.Wb..mohon izin Ki..Saya dan istri untuk mengamalkan Surah At Taubah 128 – 129, semoga barokah dan mendapatkan ridho Allah…amin

 33. assalamualaikum warahmatullah,mohon diijazahkan dan diamalkan ayatnya diatas ya.semoga diberkati Allah s.w.t.amin.

 34. Assalamu’alaikum wr.wb..mohon maaf sebelumnya kalo boleh ijinkan saya untuk sedikit koreksi dari khadam ayat at-taubah..sebelumnya mungkin kita harus tau beda khadam dan jin,,Ayat ini memang dijaga oleh khadam tapi bukan jenis jin..ini ayat sudah 5 tahun saya amalkan dan tentu dengan khadamnya juga yang saya tau dari kalangan khadam penjaga ayat setaraf malaikat dan hanya 1(satu) khadam penjaganya bukan dari “maaf” 7(tujuh)
  harimau dan tidak dilapisi oleh api tapi oleh cahaya..mohon maaf hal ini saya ungkapkan supaya para pengamal tidak salah dalam mengartikan..untuk mengetahui atau komunikasi dengan khadam perlu energi besar yang tentunya kuasa dan kehendak Allah yang memberikan kemampuan kepada hambanya.wasallam

 35. bismillahirrahmanirrahim..
  Qobiltu ki fredo mohon ijazah dan ijin mengamalkan..
  semoga bermanfaat dunia akherat amiin.

  Alfatiqah untuk Mas Freedo Abdullah

 36. bismillahirrahmanirrahim..
  Qobiltu ki fredo mohon ijazah dan ijin mengamalkan..
  semoga bermanfaat dunia akherat amiin.

  Alfatiqah untuk bapak Freedo Abdullah

  gatot sri kuncoro

  cikarang jabar

 37. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  Qobiltu. mohon izin ijazah nya untuk menerima dan mengamalkan ilmu nya.

 38. ass,,ane masih bingung dngn ayat ini,mksd tdk pake bismilah tuh gmn?apa pada saat mau baca surat atau ayat ini tidak bleh mmbaca basmalah dulu bgtuh?? dn ijazah itu gmn?apa ijazah itu cuma perumpamaan dari ijin pa gmn,tks
  mhon pnjlasan nya,.

 39. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
  Qobiltu, mohon izin mengamalkan Surat Attaubah Ayat 128-129 atas ke ikhlasannya saya ucapkan ribuan terima kasih.

 40. assalamualaikum untuk sedulur2 kwa, sya msh bngung di poin ke 3 tertulis nilai tambahnya di awali ayat surat 48 dan al fath 1-3

  apa maksudnya sebelum membaca amalan trsbt, poin ke 3 dibaca sebagai pengganti bismillah?

  mohon pencerahannya. .

 41. alhmdulilh..
  surat itu sudh mnjiwa di bdn saya,..
  mudh2hn allh sll mlindungi saya dari sswt ap pun

 42. asalamualaikum
  salam barokah untuk sesepuh semua…ki feedro abdulah Qobiltu dan ijinkan saya untuk mengamalkan surah attaubah 128

 43. bismillahirrahmanirrahim..
  Qobiltu ki fredo mohon ijazah dan ijin mengamalkan..
  semoga bermanfaat dunia akherat amiin.

  Alfatiqah untuk Mas Freedo Abdullah

 44. Assalamu’alaikum ki fredo
  mohon ijin keikhlasannya untuk mengijazahkn kpd sy krn sy sudah mengamalkan lama ki cuman blom tau tuah dr amalan surah at-taubah ini mohon panjenengan ngiklasin kpd sy ki spy bs bermanfaat bwt sy dan kluarga yg lainnya jg
  amin allohuma amin.
  alfatehah sen for ki fredo

 45. Assalamu’alaikum Wr.wb.
  Qabiltu. Mohon izin mengamalkannya . semoga Allah meridhoi kita semua. amin. Wassalam

 46. BISMILLAH , ki saya mohon ijazah dan izin mengamalkan nya ki, semoga barokah dan di ridhai Allah, amin ya Allah

 47. Assalamualaikum ki ,BISMILLAH , ki saya mohon ijazah dan izin mengamalkan nya ki, semoga barokah dan di ridhai Allah, amin ya Allah

 48. Asslm’lkm
  mohon izin n keihlashannya untuk kami amalkan mas Freedo…
  Smoga mndpt keridloan Allah…aamiin

 49. pak mohon bantuanya dan syaran nya,

  Pak saya anak 6 dari 7 bersaudara dan anak ke7 telah meninggal waktu melahirkan,
  dan bapak saya meninggal sejak saya usia 10 tahun dan saya pun gak melanjutkan sekolah karna ingin mandiri dan bekerja,

  dan saya saya memang perna sekolah tapi cuma sampai di bangku kelas 5 sd,

  tapi enta kenapa cara pikir saya tidak lemah seperti orang umumnya anak cuma sekolah kelas 5 sd,,
  hingga saya bisa mahir menggunakan komputer
  dan klu masalah cewek saya gak terlalu sial
  karna setiap mantan saya perna saya pegang dadanya kecuali cewek pertama,
  sampai2 saya perna tidur dngan cewek lain agama
  itu dgn 2x jumpa saya bisa tiduri dan saya pergi hindari,,,

  dan kemarin kaki tangan saya lumpuh dan bisu
  dan motor yg baru saya beli hancur karna tabrakan itu,,

  saya ingin bertanya kalau saya bertaubat apa taubat saya bisa d terima dan gimana caranya,

  saya sudah ikhasi saja sekarang tak ada kekasih dan tak mampuh bekerja,,
  tapi saya ingin bekerja agar tidak menyusahi keluarga saya.

 50. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ‏

  mohon izin untuk bisa mengamalkanya….

 51. 2 ayat terakhir dalam surah ini mmg diakui mujarab…tetapi saya disini ingin MEMPERINGATKAN para pengamal ayat ini bahawa yang berkaitan dengan 7 khadam @ 7 harimau @ 7 dinding itu harus ada atau harus tiada…kita seharusnya mengamalkan ayat ini dengan meminta HANYA kepada ALLAH atau bertawassul dengan NABI atau org SOLEH…jgn tersalah berharap kepada benda2 selain ALLAH…kepada ALLAH jua tempat kembali segala makhluk…

 52. Asallamualaikum Kang fredo, QOBILTU. sy terima ijazah nya surat at taubah ayat 128-129 dgn sempurna,
  terimakasi wasalamualaikum

 53. absen pagi, terima kasih atas penjelasannya ki fredo.jdi bisa menambah wawasan buat saya,cuma saya mengamalkannya di awali dengan kalimat bismilah tuo dari blognya bang raja ryzal kelayang

 54. Ass.wr.wb. Salam silaturrahim Om Freedo

  Ayat tersebut bermanfaat & berguna bagi saya dan orang lain ….( saya sudah merasakan & membuktikannya ) …terima kasih

 55. Assalamu’alikum…
  Bismillahi walhamdulillah
  Sy mhn ijin mengamalkannya…
  Barakallah…

  Hormat sy,
  Muhammad Dendy Zainudin

  Wassalamu’alaikum…

 56. Assalamualaikum.. Subhanallah.. ki fredo mohon ijazah dan izin
  mengamalkan nya ki, semoga barokah dan di ridhai
  Allah, amin..

 57. terkesima saya membaca paparannya. semoga bisa menambah ketaqwaan & iman untuk saya dan para sedulur semua.

 58. assalamualaikum wr wb
  salam takzim kagem ki wong alus lan sesepuh sedanten..
  qobiltu.. ijin mengamalkan ki insyallah Allah akan memberikan berkah dunia akhirat .. Aamiin.
  al fatihah .. sent agem Kangmas Freedo Abdullah..

 59. assalam…, saya hanya ingin sedikit menyampaikan info terkait amalan tsb kpd para sahabt & pinisepuh terkait amalan tsb, sebetulnya amalan tsb bisa untuk apa saja (multi Fungsi) baik untuk urusan kedunyaan, tibb (pengobatan), mahabbah (asihan) bahkan kanuragan sekalipun terserah pengamal mau dibawa kemana selama masih dalam koridor syariah boleh-boleh saja. info terakhir yg di ijajahkan dr Kyai sepuh (KH. Mulki Mulyadi almarhum yg merupakan mertua saya) untuk memaksimalkan sampai pada tahap puncak amalan tersebut harus di puasain selama minimal 9 bulan mulud sebanyak 7 hari dgn jumlah wirid 313 X ba’da sholat hazat apabila hal tersebut sudah dilalui marus rapat-rapat mengunci mulut karena apa yg diucapkan akan terjadi mirip dengan ilmu sipahit lidah. pringatan keras bagi pengamal ini harus bisa setabil emosinya karena bisa sangat berbahaya apabila tida bisa menjaga lisan.

 60. Assalamu’alaikum wr wb. Ki Fredo Abdullah. Qobiltu..saya terima ijazahnya secara lengkap dan sempurna semoga barokah bagi saya dunia maupun akhirat..terima kasih semoga Allah membalas segala kebaikan Ki Fredo amiin

 61. Sekali lagi mohon izin untuk mengamalkan mudah mudahan berkah bagi saya..semoga Allah memberkati K Freedo Abdullah. Amiin

 62. Nama Lengkap : Hendra Agnes
  Tempat, Tanggal Lahir : Nganjuk, 28 Agustus 1984
  Usia : 33 Tahun
  Agama : Islam
  Nama Ayah Kandung : Bapak Mochammad Djainuri
  Agama : Islam
  Nama Ibu Kandung : Ibu Yunani
  Agama : Islam
  Alamat Lengkap : Jalan Joyoboyo, Loceret Kabupaten Nganjuk, Jawa Timur – Indonesia ( 64471 )
  ———————————————————-
  A’uudzubillaahi minasy-Syaithoonir-Rojiim. Bismillaahir-Rohhmaanir-Rohhiim. WA’ALAIKUMUS-SALAAMU wa rohhmatulloohi wa barokaatuHu. Salam silaturrohmi. Semoga salam dan rahmat dan hidayah dan kesehatan ( termasuk panjang usia ) serta kekuatan dari Allooh SWT selalu terlimpahkan kepada Para Guru dari Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah beserta kepada Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah beserta kedua Orang Tua Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah serta kepada para keluarga Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah juga. Aamiin Alloohumma Aamiin. ( QobiLtu, QobiLtu, QobiLtu ) Saya terima ijazah lengkap dan sempurna yang penuh berkah tersebut tentang pentingnya KEISTIMEWAAN SURAH AT-TAUBAH AYAT 128-129 tersebut dari Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah . Dan saya mohon izin untuk mengamalkannya lillaahi Ta’aalaa. Dan saya mohon do’a restu kepada Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah supaya saya berhasil dalam mengamalkan KEISTIMEWAAN SURAH AT-TAUBAH AYAT 128-129 tersebut demi meningkatkan ibadah hanya kepada Allooh SWT secara ikhlas. Aamiin Alloohumma Aamiin. Saya berjanji akan menjaga nama baik blog Kampus Wong Alus dan saya TIDAK ingin menyalahgunakan isi dari blog Kampus Wong Alus ini. Dan Saya selalu mengucapkan Terima kasih yang sebanyak-banyaknya kepada Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah atas Ijazah yang penuh berkah itu. Dan saya berjanji akan selalu ingin mengirim hadiah Q.S. Al-Faatihah kepada Para Guru dari Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah beserta kedua Orang Tua Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah serta kepada para keluarga Bapak Ustaadz Muhammad Wildan , dan Bapak Ustaadz Freedo Abdullah juga setiap hari bibarokatiL-Faatihah 👏

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s